Grunnen er at de torsdag ettermiddag stoppet en litauisk sjåfør i 30-årene som allerede skylte 100.000 kroner i fotoboksbøter.

29 ganger er han tatt for å kjøre for fort forbi fotobokser i Norge.

LES OGSÅ: – Lettere å snike seg unna

Fikk sove i bilen
– Vi har tatt beslag i vogntoget, men lot sjåføren få sove i bilen i natt, forteller Tore Skogmo ved Frøya lensmannskontor til lastebil.no

Før politiet sa god natt sikret de seg alle nøkler og papirer slik at sjåføren ikke skulle stikke av.

Vogntoget fra Litauen ble stoppet på Kverva på Frøya torsdag ettermiddag.

– Sjåføren skylder 100.000 kroner i bøter fra fotobokser. Han ble anholdt av politiet og tatt med til lensmannskontoret. Han fikk førerkortet inndratt for tre måneder, og vil bli forkynt et forelegg på 65.000 kroner. Om han ikke vedtar det må han møte i retten, forteller politiadvokat Erlend Hjulstad Nilsen i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Skogmo forteller til lastebil.no at vogntoget er eid av et selskap i Litauen.

LES OGSÅ: - Betaler 300.000 i avgifter per bil i året

Tatt i sju bokser
Litaueren har kjørt den samme lastebilen hele tiden. Siden 14. desember i 2012 er han tatt 29 ganger i sju forskjellige fartsbokser.

I 80-sonen i Hitratunellen er han tatt hele ti ganger. Høyeste hastighet er mål til 116 km/t. På andreplass kommer Rv. 3 i Elverum. I 70-sonen der er han knipset ni ganger, og 84 km/t er høyeste registrerte hastighet.

Han er tatt fire ganger i Gudbrandsdalen i fartsboksene på Sel og Lesja. Største fartsforbrytelse i det dalføret er registrert i fotoboksen på Sel med 83 km/t i 60-sonen i mai i fjor.

SYNDELISTEN: Her har litaueren blitt tatt. Kilde: Sør-Trøndelag politidistrikt SYNDELISTEN: Her har litaueren blitt tatt. Kilde: Sør-Trøndelag politidistrikt

Tvangssalg
Totalbeløpet på bøtene var egentlig 99.100 kroner, men litaueren har fått drøyt 30.000 i avslag eller kvantumsrabatt.
Strafferabatt er uttrykket lovens lange arm helst bruker.

– Sjåføren får lov å reise hjem etter at vi er ferdige med ham, men vogntoget blir stående her. Dersom boten ikke blir gjort opp innen to måneder kan det tvangssolgt for å dekke kravet, sier politiadvokaten.

Notorisk kriminell
Litaueren er godt kjent i Norge, på norske veier og vet veldig godt hvor fotoboksene står. Det ser ikke ut til å bekymre ham det minste.

- Han er tatt i de samme fartsboksene en rekke ganger, og han har ingen respekt for fartsgrensene. Han gir notorisk blaffen, sier Hjulstad Nilsen til lastebil.no.

Politijuristen i Trøndelag er veldig fornøyd med den jobben lensmannsfolket har gjort på Frøya.

- Denne gangen kunne han ikke bare signere på et forelegg for så å reise hjem uten at det får konsekvenser. Dette sender også et kraftig signal til andre som oppfører seg likedan, legger han til.

Roser politiet
Administrerende direktør Geir A. Mo i NLF er veldig tilfreds med politiets innsats.

– De fortjener ros. Politiet på Frøya og i Trøndelag er et forbilde og nå håper jeg andre distriktet følger opp på samme måte, sier han.

– Det meste er jo galt med denne formen for transport. Sjåføren gir blaffen i fartsgrensene og utgjør dermed en trafikkfare. Han har til nå klart å lure seg unna bøtene slik også mange andre utenlandske sjåfører gjør, og det er jo dirkete konkurransevridende, poengterer han.

AVSLØRT: NLF Magasinet avslørte at det er enkelt å skaffe seg falske papirer. 80 Euro er alt som skal til. Faksimile: NLF Magasinet nr. 1 - 2014 AVSLØRT: NLF Magasinet avslørte at det er enkelt å skaffe seg falske papirer. 80 Euro er alt som skal til. Faksimile: NLF Magasinet nr. 1 - 2014

80 Euro
Litaueren har mistet førerkortet for tre måneder, men det trenger ikke være noen hindring for at han fortsatt kan bli å finne på norske veier.

NLF har tidligere avslørt at det ikke er noe problem å kjøpe seg nytt førerkort og andre papirer for bare 80 Euro i de baltiske land.  Det er skremmende og dette er noe som ikke er enkelt å hanskes med for verken oss eller politiet, sier Geir. A. Mo.

Opp til politiet i Litauen
Selv om politiet har beslaglagt førerkortet til litaueren så er det ikke sikker det hjelper så mye. I henhold til internasjonale lover kan norske myndigheter bare ilegge sjåføren kjøreforbud i Norge. De må så sende saken over til litauisk politi som har myndighet til å avgjøre om førerkortet skal beslaglegges eller ei.

.

ANDRE SAKER:

Blottet seg for tollerne

Havarikommisjonen gransker tømmervelt

Frykter grensekaos 2. pinsedag

Ville senke farten med hoppetau

Bygger vei for én milliard

Stor forskjell på bulk i bilen og bulk i syklist

Nattestengte E136

VIDEO: Her er den nye Fv. 78