NLF har nå fått beskjed fra Lovdata om at det ikke lenger er høydebegrensning på tømmertilhengere med godkjent elektronisk stabilitetskontroll. Tilhengere som ikke har fått godkjent elektronisk stabilitetskontroll er fortsatt begrenset til 4 meter hvis de har 4 aksler og 4,2 meter hvis de har 5 aksler.

- Ingen høydebegrensning betyr i praksis 4,5 meter, sier Rune Damm i Norges Lastebileier-Forbund. 

- Resultatet av den nye forskriften er bedre lønnsomhet og bedre miljø. Når  transportørene får med seg mer tømmer på færre biler betyr det bedre kapasitetsutnyttelse, lavere utslipp og bedre lønnsomhet, sier administrerende direktør i Norges Lastebileier-Forbund, Geir A. Mo.

De nye reglene

Fra 1. november 2014 ble det innført obligatoriske krav til at alle nyregistreringer av tilhengerer gruppe O3 og O4 skal være utstyrt med elektronisk stabilitets kontrollsystem (ESC). Unntatt fra dette kravet er tunge kjøretøy som har fire eller flere aksler.

Det var et ønske om ESC (RSS) på fire- og femaksler også. Derfor ble det krav om ESC på femakslet tømmertilhenger i forbindelse med fri lastehøyde. Dette har med sikkerhet å gjøre.

HØYDEJUSTERING: Dag Skjølås (Skogeierforbundet), Henning Fransplass (Vegdirektoratet) og Rune Damm (NLF) har samarbeidet om å finne nye løsninger for å kunne øke høyden på tømmerlass. Foto: Tore Bendiksen/NLF