Bøtene for ulovlig kabotasjekjøring lyder på 40 000 kroner hver. Det svenske politiet har bestemt seg for å ta ulovligheter innen tungtransporten på alvor og de samarbeider mellom etatene. Dette gir større slagkraft, hurtigere aksjoner og reaksjoner, samt raskere rettsavgjørelser og bøtelegging.  Finans-, Justis- og Samferdselsdepartementet kan merke seg at at svenskene er i ferd med å bygge opp et system, som omfatter samarbeid mellom trafikkpolitiet, biltilsyn/kontrollører og den såkalte «Road Crime gruppen».  Til sammen utgjør de en sterk enhet, ikke ulikt det Norges Lastebileier-Forbund arbeider for i Norge - et Transportpoliti.

Politiet slår til

Svenskene satser ikke bare på å avsløre kriminalitet. Trafikksikkerheten er like viktig. Et eksempel på dette er at når en våken svensk privatperson tipser politiet om at det lekker diesel fra en henger på en parkeringsplass, rykker trafikk- og utrykningspolitiet samt "Road Crime gruppen" umiddelbart ut til stedet. Og visst renner det. Det sto mange utenlandskregistrerte biler og sjåfører i området rundt den lekkende ekvipasjen, men ingen hadde "kjennskap" til den ansvarlige sjåføren. Politiet foretok umiddelbart en «hytteransakelse» hvor den rumenske mannens papirer ble funnet. Dessuten fant de ti IBC-tanker med 1000 liter diesel i hver, samt nødvendig pumpeutstyr. Mannen ble tiltalt, men til politiets store frustrasjon sluppet fri med 10 000 kroner i bot for ikke å ha fulgt ADR-bestemmelsene. Det var brudd på 14 punkter!

Helsingborgpolitiet er skuffet, særlig med tanke på at denne ekvipasjen enten smuglet diesel eller drev med dieseltyveri. Domstolen slår fast at de må handle etter svenske rettsprinsipper.

Rettslige motbakker

Rumeneren tapte 10 000 liter diesel og fikk en bot. Helsingborg-politiet kan anke saken. Problemet for det svenske «transportpolitiet» er at domstolene må sette seg inn i hvordan både kabotasjeproblematikk, smugling og dieseltyverier er organisert i stor skala. Norske myndigheter kan hente mye lærdom av svenskene.         

Kilde: klikk.no/tungt.no/tidningenproffs.se

Skåne-politiet er på hugget!  Les mer om kabotasjesaken her: 

TOGS MED 10 000 LITER DIESEL PÅ TRAILERN – SLÄPPTES Les mer om den svenske dieselsaken her: