Statens vegvesen kontrollerte 1 600 flere kjøretøy i Midt-Norge denne vinteren sammenlignet med foregående år. Totalt ble 5309 lastebiler og busser og 4108 tunge tilhengere sjekket.

Årsaken til økningen ligger i en enda høyere prioritering på kontrollen av de tyngste kjøretøyene.

- Resultatene er vi veldig godt fornøyd med. Det betyr at de aller fleste tunge kjøretøyene som kjører på vegene våre har med kjettinger og riktige dekk, sier avdelingsdirektør Frode Børstad i Statens vegvesen.

Redusert til en tiendedel

Tallene er svært positive. Vi kan blant annet se at antallet tyngre motorvogner som fikk kjøreforbud, er redusert fra 2 prosent i 2013/2014 til en tiendedel i 2015/2016. Tendensen er lik når det gjelder tilhengere, hvor kjøreforbud er redusert fra 1,4 prosent til 0,1 prosent over samme periode.

Det er også en betydelig nedgang i andel gebyrer, både for norske og utenlandske lastebiler og busser. Her har likevel de norske motorvognene hatt den største reduksjonen, med en nedgang på 2 prosentpoeng fra 2013/2014 til 2015/2016.

Må heve sikkerhetsnivået på tilhengere

Det finnes likevel tall med forbedringspotensiale i statistikken. Andel norske tilhengere som fikk gebyr, har økt fra 3,5 til 6,1 prosent. Det er fortsatt lavere enn utenlandske tilhengere, som i samme tidsrom har sett først en oppgang fra 4,4 til 9,8 prosent, for så å reduseres noe til 8 prosent denne vinteren. Det betyr at det fortsatt er mye å hente på sikkerhetsarbeidet når det kommer til lastebiltilhengere.

Les også: Fornøyde etter storkontroller