- Lastebilsjåfører ser mye mer enn folk flest, både langs vegen og på rasteplasser, forteller leder for Truckers Against Trafficking, Kendis Parkis. Hun er en av initiativtakerne til den nye grasrotbevegelsen som skal sette menneskesmugling på agendaen.

Kendis Parkis ser på lastebilsjåførene som en viktig ressurs i kampen mot menneskesmugling. Foto: Skjermdump, Truckers Against Trafficking Kendis Parkis ser på lastebilsjåførene som en viktig ressurs i kampen mot menneskesmugling. Foto: Skjermdump, Truckers Against Trafficking

Jenter ned i 13-årsalderen

Bransjen har i mange år stått som stille vitner til en forferdelig praksis hvor seksuelle tjenester selges på rasteplasser over hele USA. I mange tilfeller er det åpenbart at de prostituerte ikke bare blir tvunget til å utføre tjenestene, men at de også er under den seksuelle lavalderen. Lastebilsjåfører ser jevnlig jenter ned i 13-årsalderen som tilbyr seg selv, med en voktende hallik ventende i en bil like ved.

Til tross for strenge straffer og målrettede tiltak fra myndighetenes side, har problemet bare vokst i omfang. Nå tar lastebilnæringen selv grep for å komme prostitusjonsligaene til livs.

Bruker sjåførenes øyne og ører

- Hensikten er å identifisere potensielle ofre for menneskesmugling og iverksette tiltak for å hjelpe de bort fra situasjonen. Dette kan være å identifisere kjøretøy og mennesker som blir observert brukt av bakmenn, logge tidspunkt og steder hvor mistenkelig aktivitet finner sted, samt å stille noen enkle, forhåndsbestemte spørsmål til ofrene selv, hvis dette er mulig, forteller Parkis.

Med over 3,5 millioner lastebilsjåfører på vegene, har transportnæringen i USA mer enn nok mannekraft til å innhente informasjon og spre kunnskap.

I tillegg til lastebilsjåførenes innsats, er det opprettet en døgnåpen tipstelefon som alle med mistanke til menneskesmugling kan ringe. Truckers Against Trafficking driver også et aktivt PR-arbeid for å spre ordet og gjøre publikum oppmerksom på hva som skjer like under nesen deres.

Menneskesmugling og tvungen prostitusjon er ikke bare et stort problem i USA. Her hjemme foregår det mye som vi slett ikke vil vedkjenne oss. Kanskje burde Truckers Against Trafficking organiseres i Europa også?

Om Truckers Against Trafficking

Truckers Against Trafficking (TAT) er en veldedig grasrotbevegelse mot menneskesmugling, stiftet i USA av lastebilnæringen i 2009. Det drives opplæringsvirksomhet internt i bransjen og PR-arbeid eksternt for å gjøre publikum oppmerksom på tvungen prostitusjon og konsekvensene av menneskesmugling.

Les mer om Truckers Against Trafficking her