Etter at NLF ved flere anledninger har bedt riksadvokaten instruere politidistriktene om å holde tilbake utenlandske kjøretøy i større grad, har svaret nå kommet: Et brev til alle landets politimestre, samt Utrykningspolitiet, der riksadvokaten henviser til NLF og understreker flere forhold som skal sikre likebehandling i straffereaksjonene mot utenlandske og norske sjåfører.
– Vi er veldig tilfredse med at riksadvokaten er så tydelig på disse punktene, som er veldig viktig for likebehandling mellom norske og utenlandske sjåfører. I tillegg er håpet at en skjerping av overholdelsen vil gjøre brudd på norske lover mer avskrekkende, sier Robert Aksnes, direktør for næringspolitiske og juridiske spørsmål.

Dette er punktene som riksadvokaten nå understreker for politimesterne og UP:

Avgjør overtredelser på stedet
Brudd på vegtrafikkloven og yrkestransportlova, begått av sjåfører bosatt i utlandet, skal forsøkes avgjort av norske myndigheter før kjøretøyet får kjøre videre. Beslag av førerkort skal foretas når det er grunnlag for det. Det anbefales ikke å gi midlertidig tillatelse for å få kjøre til grensen.

Standardsatser skal brukes ved forenklet forelegg
Riksadvokaten bekrefter NLFs syn på at det ikke skal skje noen forskjellsbehandling mellom norske og utenlandske sjåfører ved overtredelse av vegtrafikksaker.

Bruk tilbakeholdsretten i større grad
Der hvor det er begått brudd på vegtrafikklovens bestemmelser, ber riksadvokaten politiet benytte seg av den adgangen de har til å holde tilbake kjøretøyet etter vegtrafikklovens bestemmelser, til boten er betalt eller det er stilt sikkerhet.

Vurderer økt bruk av kjøretøysinndragning ved andre lovovertredelser
Til slutt tar riksadvokaten til orde for større bruk av kjøretøyinndragning ved lovovertredelser som ikke nødvendigvis gjelder vegtrafikkloven og yrkestransportloven.
– Her er det snakk om at politiet i større grad skal kunne inndra kjøretøy som blir brukt til kriminelle handlinger, som for eksempel dieseltyveri, understreker Robert Aksnes.
– Dette betyr for eksempel at den 35 år gamle rumeneren som nylig fikk 60 dagers fengsel for å ha stjålet 150 liter diesel, også ville ha fått bilen sin inndratt permanent, som en del av straffen.

Klikk her for å laste ned brevet: Reaksjon overfor utenlandske motorvognførere – tilbakeholdsrett i motorvogn