Aksjonene forgikk på 17 forskjellige steder i landet. Noen steder var det stands, andre steder var det politiske debatter med lokale og regionale partirepresentanter. Flere steder var det feiende flotte lastebilkonvoier som stjal oppmerksomheten fra alt annet den dagen. Nedenfor kan du lese en oppsummering fra ulike regioner.

NLF Region 7: Tromsø
Den politiske debatten skapte engasjement. Veiinvesteringer, finansiering og konkrete prosjekter i fylket fylte tiden. De rød-grønne skrøt av hvor mye som nå er bevilget, og ikke minst hvor mye som skal gjøres i neste veiplanperiode. De blågrønne påpekte at det investeres altfor lite i vei, og at den økningen vi har sett de siste årene bare er en naturlig følge av veksten i statsbudsjettet og norsk økonomi og at veiinvesteringens andel av budsjettet knapt nok har økt. Denne delen av debatten ble stadig avbrutt av spontan applaus fra et stort publikum som hadde tatt turen ut i det fine været.

På slutten av debatten ble imidlertid søkelyset satt på utfordringene i lastebilnæringen, ulovlig kabotasje, sosial dumping og hvilke tiltak som kan gjennomføres. Det var i all hovedsak rørende enighet blant paneldeltakerne, fra ytterste venstre til ytterste høyre fløy om at mye nå skulle gjøres. På dette punktet er det bare for NLF å fortsette å trykke på, og om det blir regjeringsskifte ble det gitt mange løfter vi har all grunn til å følge opp. Se debatten her.
Troms__+debatt.jpg
De som deltok i debatten var følgende (f.v.): Marius Bjørnson Graff, Rødts 3. kandidat i Troms Torgeir Knag Fylkesnes, SVs førstekandidat i Troms Martin Henriksen, Aps førstekandidat i Troms Sandra Borch, Sps 2.kandidat i Troms Irene Dahl, Venstres førstekandidat i Troms Vidar Skogan, KrFs førstekandidat i Troms Elisabeth Aspaker, Høyres førstekandidat i Troms Øyvind Korsberg, FrPs førstekandidat i Troms. Foto: NLF

NLF Region 7: Alta
I Alta arrangerte vi politisk debatt i samarbeid med mediehuset Altaposten. Debatten kom i stand etter initiativ fra NLF og ble debatt som dreide seg om kabotasje, sosial dumping og samferdselspolitikk. Fra NLF er vi svært godt fornøyd med debatten og samarbeidet med Altaposten ved redaktør Rolf Edmund Lund og vaktsjef i TV Nord, Astri Sarilla . Se debatten her. grillmester.jpg
Viktor Anderse fra fylkesstyret i NLF Finnmark var grillmester på aksjonsdgen i Alta. Foto: NLF

NLF Region 7: Nordland

Fylkesform_+Einar+Endresen.jpg
Fylkesform. Einar Endresen holder tale på aksjondagen. Foto: NLF

I Nordland kjørte kolonne med lastebiler fra NLF medlemmer og en buss fra NTF fra Fauske til Bodø i nydelig høstvær. Start på Scania Fauske med kaffe og kaker samt møte med pressen (Avisa Nordland og Saltenposten). Stor entusiasme blant de fremmøtte medlemmer til å bidra med egne erfaringer og meninger overfor pressen. Folk ble oppkledd med NLFs T-trøyer og lokalt produserte T-trøyer påtrykt "Rettferdig transport på norske veier - Nei til sosial dumping".

Ved ankomst Bodø ble det rigget til med bannere på bilene og scene på lasteplan hos en av Øyvind Jensens veteranbil, en 70-talls modell fra Scania. Følgende slagord ble benyttet på bannere: "Rettferdig transport på norske veier -Nei til sosial dumping", "Innstram kabotasjereglene nå - klargjør ansvaret", "Skjerpet kontroll av kabotasje - strengere sanksjoner", "Innfør AutoPass nå - stopp utenlandske gratispassasjerer".

Apeller ble holdt ved styreleder Einar Endresen, leder Roger Bråten og forbundsekretær Morten Hagen fra NTF. Disse beskrev nærmere hva som lå i de slagord som ble presentert.

Til å svare på utfordingene disse kom med, var følgende politiske partier representert: Høyre v/Odd Henriksen (1. kand. fra Nordland til Stortingsvalget) , AP v/st.rep. Eirik Sivertsen og Frp v/st.rep. Kenneth Svendsen. Det var som vanlig stor forståelse og velvilje til å gjøre noe med skjevhetene. Imidlertid tilkjennega Høyres representant at de ikke uten videre ville gå inn for å ansvarliggjøre leverandørene for transporten, da dette i praksis nok ble ansett svært vanskelig å gjennomføre. Han presiserte at partiet absolutt er imot enhver form for sosial dumping.

Det var ikke lagt opp til noen etterfølgende debatt, da man fant at det viktigste var å få frem vårt budskap fremfor å høre på "valgtaler".

NLF Region 3: Vestfold
I Vestfold ble det i samarbeid med NTF arrangert konvoi fra nord og sør i fylket. Disse kjørte gjennom flere tettsteder, før de dro i samlet flokk til Tønsberg, der det ble holdt appell på Framandstorget.
Konvoi+t__nsberg4.JPG
Konvoien ankommer Tønsberg. Den startet nord og sør i fylket, og gikk gjennom flere tettsteder på hver sin kant, før nærmere 70 biler ble samlet ved travbanen utenfor Tønsberg. Derfra gikk konvoien samlet inn mot Tønsberg sentrum. Den ble dessverre nokså stykket opp på grunn av trafikk og lyskryss, men med godt synlige bannere fikk NLF og NTF likevel markert sin sak gjennom Vestfold-byen. Foto: NLF

Appell+t__nserg5.JPG
Roger Hansen i NTF holder appell på Framandstorget. I tillegg snakket John Villung fra fylkesstyret til NLF Vestfold, samt representanter fra både SV og Arbeiderpartiet. Foto: NLF


NLF Region 6: Trøndelag
I Trøndelag fikk politikere prøvekjørt lastebiler. Her kan du se video av stortingskandidat Linda Helleand bak rattet.

Tr__ndelag+politikerne+som+kj__rer+p__+oppmerket+vei_.jpg
Her ser vi politikerne som kjører på oppmerket vei. De fikk en følelse av veibredden vi har som arbeidsplass. Foto: NLF

NLF Region 2: Hedmark/Oppland
Regionslagene hadde stands ulike steder i fylkene, flere av dem hadde servering på formiddagen. Det ble vist stor engasjement og mange møtte opp. Anette Trettebergstuen (Ap) presenterte sju tiltak mot sosial dumping, les om dette her.

hedmark+oppland_001.jpg
Publikum fikk mulighet til å være med på ulike konkurranser. Foto: NLF

NLF Region 4: Vest-Agder
NLF Vest-Agder hadde satt opp en større stand og en lastebil på Giert Karis plass i Mandal. Det var fint vær og mye folk ute. Servering av nystekte vafler og kaffe gjorde sitt til at det kom folk bortom plassen. Det var kanskje først når den politiske debatten startet at det begynte å bli litt mer folksomt. Fylkesleder i Vest-Agder, Kjell Nilsen, ønsket velkommen og holdt en appell før han ga ordet til Siggen Høyland som ledet showet.
IMG_0130.JPG
Foto: NLF

Representanter fra alle partier var til stede, og det ble til tider både heftige ordskifter og muntre replikker. Veiplanlegging og utbygging av E39 tok naturlig nok mye debattid. Det var i tillegg overraskende og positivt at politikerne hadde satt seg så godt inn i problematikken sosial dumping og ulovlig kabotasjekjøring. Alt i alt en veldig fin markering av NLFs standpunkter på viktige saker, og Vest-Agder er fornøyde med innsatsen og uttellingen i form av flere transport interessenter, mer bevisste politiker, medieoppslag osv.

IMG_0126.JPG
Oppmøte i Mandal på aksjondagen. Foto: NLF