Norges Lastebileier-Forbund har vært delaktig i dette prosjektet og bidratt med kunnskap om hvilket behov man har for dette knyttet opp mot transportnæringen.

Skal heve kompetansen

Lovverket krever at arbeidsgivere skal sørge for at ansatte skal ha tilstrekkelige kunnskaper om førstehjelp, ut fra de risikofaktorene som foreligger på arbeidsplassen. Spesifikasjonen for standardisert førstehjelp i arbeidslivet og de tilhørende bransjevise veilederne supplerer lovverket. 

Bedre førstehjelpsopplæring i arbeidslivet vil bidra til å redde flere liv årlig og redusere antall og omfang av skader.   

Standardisering av førstehjelp i arbeidslivet er en del av den nasjonale førstehjelpsdugnaden  Sammen redder vi liv. Målet er å heve kompetansen om førstehjelp i den norske befolkningen. 

Yrkessjåfører har veien som sitt arbeidsgulv og utsetter seg hver dag for fare i trafikken. Det å ha god kunnskap om førstehjelp er derfor svært viktig for denne yrkesgruppen, og NLF har vært svært positive til å få på plass en standardisering.

Bransjespesifikke veiledninger 

Veiledningene vil være nyttige for arbeidsgivere, arbeidstagere og leverandører av kurs og kompetanse innenfor førstehjelp. 

Det er utarbeidet bransjespesifikke veiledninger for bygg og anlegg, transportbransjen, industrien, landbruket og for havbruksnæringen.

Et grunnlagsdokument, NSPEK 10501*, kan brukes for seg eller sammen med en bransjespesifikk veiledning. Grunnlagsdokumentet kan lastes ned gratis nederst på denne siden. 

Dokumentet beskriver grunnleggende teknikker og metoder for førstehjelp og krav til et generelt kompetansenivå i arbeidslivet i Norge. Utvalget av metodene og teknikkene er ment å gi norske arbeidsgivere støtte i å gi ansatte relevant opplæring i førstehjelp. Grunnlagsdokumentet er utviklet av en komité med medlemmer fra industri og næringsliv, myndigheter, forskningsinstitusjoner og organisasjoner. 

*NSPEK er en forkortelse for Norsk Spesifikasjon og er et dokument med raskere produksjonstid enn en Norsk Standard. Les mer om dette her